Posted on

Feleségre gyűjtenek Gézának a dromedárnak

Magányos a pécsi állatkert egypúpú tevéje. A négy éves csődörnek feleséget keresnek, de az egypúpúak hiánycikknek számítanak, ezért roppant drágák. Pécsi diákok azonban most gyűjtést rendeztek egy kancáért.
A pécsi állatkert négy éves fél tonnás egypúpú tevéje ugyan jól érzi magát ezer négyzetméteres kifutójában, ahová néhány éve megérkezett a vajdasági Palics állatkertjéből. Csakhogy hiányzik az életéből a szerelem. Csakhogy egy nőstény dromedár beszerzése nagyon költséges feladat, ezért a Szent Mór iskola és a pécsi egyetem diákjai gyűjtést szerveztek Géza kiházasítása érdekében: az állatkert lakóiról készített képeiket árverezik el. Összesen 100 kép kerül majd kalapács alá. Ez azonban sajnos egycsapásra nem oldja meg Géza magányát.
– Nem csak a pénz hiányzik, ma Európában kifejezetten nehéz dromedárt találni, a piacon nagyon kevés a menyasszonyjelölt – magyarázza sajnálkozva a Borsnak az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós, aki úgy tudja, Spanyolországban most lenne egy eladó tevelány, de nagyjából háromezer eurót kérnének érte, és ebben az árban még nincs benne a szállítás sem. – Ha sikerülne beszerezni egy nőstényt, akkor az utódlás borítékolható lenne, a dromedár ugyanis állatkerti körülmények között is rendkívül szapora állat – állítja az intézmény vezetője. Nem csoda, a dromedár egyébként is a legszívósabb a tevék között: mázsás terhet egy nap alatt akár hatvan kilométerre is képes elvinni, míg kétpúpú ázsiai rokona csak ötven kilométert, azt is csak éjszaka hűvösben képes megtenni a sivatagban.
Nyugati félteke tevéje – A dromedár leginkább Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia, India, és Ausztrália száraz és sivatagos területein él. Majdnem 13 millió példányuk él világszerte, de – néhány kivételével – nem élvezik a vadonban eltöltött szabadságát, ugyanis többségük háziasított. Tenyésztik a tejéért, a húsáért, a szőréért és teherszállítónak is. Teljesen alkalmazkodtak a sivatagi élethez: hosszú ideig kibírják ennivaló és víz nélkül, a hátukon található púpban zsír formájában tápanyagot raktároznak. Orrukat, fülüket pedig le tudják zárni, így védekeznek a homokviharok ellen. Forrás: Borsonline.hu

Vélemény, hozzászólás?