Posted on

Ezért tette: megszólalt a kegyetlen lógyilkos

Szekerka László tavaly az állat tulajdonosa szeme láttára nyakon szúrt egy lovat, a 16 éves lány sokkot kapott a brutális gyilkosságtól, mely tettét azóta sem bánt meg.
Zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben, állatvédők tiltakozása közepette folytatódott a budaörsi bíróságon annak az istállótulajdonosnak a pere, aki a nyílt utcán leszúrt egy lovat az állat tulajdonosának a szeme láttára tavaly júliusban Érden. A bértartással foglalkozó férfit négyrendbeli állatkínzással vádolja az ügyészség, ítélet szeptemberben várható.
Az ügy előzménye – Szekerka László csaknem egy éve elszámolási vitába keveredett a nála bértartásban lévő, Felhő nevű ló gazdájával, egy fiatal lánnyal, illetve annak édesanyjával. A férfi ekkor a vita hevében azt mondta: “menjen akkor inkább kolbászba”. Szekerka a nyílt utcán a ló nyergében ült és nyakon szúrta a lovat. A ló haláltusáját tulajdonosa egy 16 éves lány végignézte és sokkot kapott. A férfi tartásában lévő további három, többségében rossz állapotban lévő lovat lefoglalták, az állatokat a Noé otthonba szállították.
Szekerka László a keddi tárgyaláson rezzenéstelen arccal hallgatta, ahogy a bírónő felolvasta a Noé Állatotthon írásos véleményét az állatok jelenlegi állapotáról. A szakvélemény lényege, hogy a lovak kondíciója sokat javult, a parazitáktól és gombás betegségektől megszabadították őket, patájuk is meggyógyult, s a háromból kettő már az emberektől sem fél.
A kegyetlenségek sorozata – A tárgyalás a vádlott volt élettársa, Ny. Mariann meghallgatásával folytatódott. A fiatal nő, aki 2008-ig élt a férfival, s aki sokat segített a munkára befogott, illetve lovagoltatásra is használt állatok gondozásában, egyebek mellett azt mondta, hogy a vádlott nem foglalkozott kellő gondossággal a rábízott lovakkal. Hol volt számukra ennivaló, hol nem, állatorvos pedig nemigen tehette be a lábát a portára (később ezt a vádlott részben cáfolta).
A nő vallomásából az is kiderült, hogy Szekerka mindent maga szeretett csinálni például az állatok körmölését is, de felületes volt, s nem adatta be a lovaknak a szükséges védőoltásokat sem.
A tanú szóvá tette volt élettársa sokszor kegyetlen bánásmódját, fegyelmezési szokásait is. Megfogalmazása szerint a férfi nem csinált “nagy ügyet” abból, ha elhullott egy állat, s az a felfogás is természetes volt számára, hogy az ilyen-olyan okból élete végére ért jószágot le kell szúrni. A nő nem tudott egyértelmű választ adni arra az ügyészi kérdésre, igaz-e, hogy korábban nyomtalanul eltűnt egy csikó az istállóból (felvetődött az állat elásásának gyanúja), és a szembesítés sem vezetett eredményre.
A vádlott volt élettársa szemébe nézve azt hajtogatta, hogy megfelelő körülmények között tartotta és indokolatlanul nem verte a lovakat, mire a hallgatóság soraiban ülő állatvédők hangos morajlásban törtek ki. Erre a “lovas” ruhát viselő Szekerka hátraszólt: “csönd, ti vendégek vagytok!”
Az állatvédők egyértelmű és kegyetlen gyilkosságnak tartják a történteket és kemény büntetésben bíznak.
A ló egykori tulajdonosa a Híradónak azt mondta: ma is fél a vádlottól, szerinte sokan félnek tőle. Hozzátette: szeretné, ha kemény börtönbüntetést kapna a férfi, aki a számára “nem ember”.
Szekerka László a tárgyalás szünetében 50 százalékos állítólagos tulajdonrészére hivatkozva azt mondta az újságíróknak: a volt tulajdonos ki akarta sajátítani a lovat, ezért kellett az állatnak a “kolbászba mennie”.
A bíróság állatorvos és szakértők meghallgatását követően szeptember 9-ére elnapolta a tárgyalást. Várhatóan ítélet is akkor születik majd – a vádlott akár 3 éves börtönt is kaphat. Videó itt – HírTV itt

Vélemény, hozzászólás?