Posted on

Érdemes házikedvencet tartanod

Állandóan macskás videókat nézel a neten? Vagy imádsz játszani a barátnőd kutyájával? Akkor itt az ideje, hogy te is beszerezz egy házikedvencet. Újdonsült négylábú társad a sok szeretetadás mellett az egészségedre is jó hatással lesz.
Szeretetet adsz és kapsz
Legyen szó cicáról vagy kutyáról, kis kedvenced rengeteg szeretetet és örömet fog okozni neked a stresszes napokon is. Ugye milyen szívemelengető érzés, ha egy fárasztó munkanap végén farokcsóválva vár a kutyusod az ajtóban vagy az öledbe telepszik a cicád, amikor szomorú vagy?
A házikedvencek amellett, hogy fogékonyak minden érzelmi rezdülésedre, elűzik a magányosság érzését és a depressziót. És abban is biztos lehetsz, hogy életük végéig hű társaid lesznek.
Segítik a társas kapcsolataidat
A jó egészségi állapot fenntartásához elengedhetetlen a kielégítő szociális élet. A négylábúak ebben is remek segítőtársnak bizonyulnak. Például ha sétálni viszed a kutyádat a parkba, találkozhatsz más kutyasétáltatókkal és így máris megvan a kiinduló pont és közös érdeklődési kör egy ismerkedés vagy csak egy beszélgetés indításához.
Így nem leszel elszigetelt a többi embertől. És azt tudtad, hogy az álattartó emberek nyitottabbak a szomszédaik felé?
Védik a szíved és az agyad egészségét
Kutatások bizonyítják, hogy kutya, -és macskatulajdonosok körében lényegesen kevesebb a szívbetegségek előfordulása. Egy szívroham után pedig a túlélési esélyeik sokkal nagyobbak a nem állattartó társaikénál. De a házikedvencek nemcsak testünk motorjának egészségére vannak jó hatással, hanem az agyvérzés megelőzésében is segédkeznek.
Különösen a macskát tartók élvezhetik ezt az előnyt. Bár a kutatások még nem igazolták teljes mértékben, de valószínűleg az az oka, hogy kedvezően befolyásolják a keringést. Emellett pedig a cicusok olykor bájos, máskor csínytevő személyiségükkel elterelik a gazdi figyelmét az aggodalmakról.
Normalizálják a vérnyomásodat és gondoskodnak az alacsony koleszterinszintről
Kis kedvenced azzal a jótékony hatással is rendelkezik, hogy képes kordában tartani a vérnyomásodat. Egy 240 házaspár bevonásával végzett kutatás szerint az állatartóknak teljesen normális volt a vérnyomásuk és a pulzusok a nem állattartókéhoz képest.
De egy kis cica vagy kutya hozzájárul az alacsony koleszterinszinthez is. Tehát az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett szerezz be egy házikedvencet is, ha szeretnéd megóvni az egészségedet.
Kitűnő edzőtársaid lehetnek
Mindig eltervezed, de sosem sikerül beiktatni a mindennapjaidba a rendszeres sportot? Egyedül unalmas, a barátaid pedig sosem érnek rá? Semmi gond, mert a háziállatod ebben is a segítségedre lehet. Vagyis kapd magadra az edzőcuccot, vidd a kutyádat és irány a park vagy sportpálya egy kis futásra!
Vagy mehettek túrázni, de akár hosszú, felfedező sétákat is tehettek. Ezáltal mindketten fittek lesztek, te jobban megküzdesz a stresszel, ráadásul a kapcsolatotok is szorosabbá válhat. Ha cicád van, viheted sétálni őt is, de egy kis közös játék is ugyanolyan élvezetes tevékenység és hasonló hatással van az egészségedre. Forrás: Bien.hu

Vélemény, hozzászólás?