Posted on

Embertelen körülmények között tartottak egy medvét

Harcikutyák edzésére használták azt a medvét, amelyet állatvédők szabadítottak ki. Döme alultáplált volt és felállni is alig tudott.
Ha lehet ilyet mondani: embertelen körülmények között tartották azt a medvét, amelyet állatvédők és rendőrök szabadítottak ki Tápiószecső mellett. Az állatot egy olyan kicsi ketrecben tartották már 17 éve, amelyben felállni sem tudott. A medve, amely nem
mellesleg védett állat, enni sem kapott rendesen. Az állatvédőknek a szomszédok szóltak. Fogvatartója ellen nyomozás indult.
Ebben az alig 15 négyzetméteres, rozsdás ketrecben tartották fogva 17 éven keresztül Dömét, a barna medvét. A rendőrséget az állatvédők értesítették. Szerintük a környékbeliek a harci- és vadászkutyáikat edzették a medvével.
“Ez egy virtus, hogy valaki a jagd jerrierjét idehozza, és ketrecen keresztül ugattatja a medvét, kipróbálja azt, hogy milyen vérmérsékletű, ez azért köztudomású bizonyos körökben, de hát a tartási körülmény az, ami miatt evidens, hogy ezt az állatot el kell hozni” – mondta Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő liga kurátora.
A medvét először elaltatták. Az állatorvos szerint a körülményekhez képest meglepően jó állapotban volt. “Óvatos voltam a kora miatt, nem kaphatta meg a teljes adagot, de kellőképpen elaludt tőle, nem alszik túlzottan mélyen, úgyhogy remélhetőleg szépen vissza fog jönni” – közölte Mezősi László állatorvos.
A majdnem négyszázkilós állatot a Veresegyházi Medveotthonba szállították. Miközben a kifutójába vitték, felmorgott, de néhány pillanat múlva vissza is aludt.
A medvét egy hónapi karaténban tartják, ezzután kerülhet a többi harmicöt medve közé a három és fél hektáros kifutóba. A medvét fogva tartó férfi ellen természetkárosítás miatt indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Vélemény, hozzászólás?