Posted on

Elkerítették a kihalás fenyegette állatokat

Több mint két luxemburgnyi területet kerítettek el a szirtikenguruk védelmére Dél-Ausztráliában, ahol a nem őshonos ragadozóktól próbálják megvédeni a kihalás fenyegette állatokat.
Az 580 ezer hektáros terület határait egy éve jelölték ki az őslakosok felügyelete alatt álló Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) területen. A kerítés várhatóan növeli a feketelábú szirtikenguru (Petrogale lateralis) túlélési esélyét és segíti a populáció megerősödését, miután a bozóttüzek mellett az olyan ragadozók, mint a macskák vagy a rókák, csaknem kipusztították őket.
A kengurufélék családjának legnagyobb nemébe tizenhat szirtikengurufaj tartozik, ebből a feketelábú szirtikenguru van a legnagyobb veszélyben, mert az utolsó vadon élő egyedek száma csupán 150 példányra tehető, bár a fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája csak a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába sorolja.
Az őslakosok abban is reménykednek, hogy a rezervátum üzemeltetése új munkahelyeket is teremt a hátrányos helyzetű bennszülöttek számára – olvasható az ABC ausztrál közszolgálati hírportálon.

Vélemény, hozzászólás?