Posted on

Elfogták az állatkínzót

Állatkínzás miatt indul eljárás az ellen a nagycserkeszi férfi ellen, aki elhanyagolta szamarának körmölését; a legyengült, elhanyagolt csacsit az Állatbarát Alapítvány a polgárőrség és a rendőrség segítségével szállította az állatkórházba.
A Kalács névre hallgató, körülbelül 25 éves kancát gazdái hosszú ideje nem körmölték, így patáin a szaru annyira eldeformálódott, hogy alig bírt ráállni a lábára a fájdalomtól – mondta Pelyvás Csaba, a nyíregyházi alapítvány titkára szerdán az MTI-nek. Mivel hosszú ideje már ebben az állapotban voltak az izületei, ínszalagjai nagymértékben károsodtak. A sérülések pontos mértékét a röntgen vizsgálatok után lehet megállapítani, ekkor derül ki az is, hogy lehetséges-e még visszafordítani a végtagok elváltozásait, hogy az állat a további életét fájdalmak nélkül élhesse.
Pelyvás Csaba szerint a vizsgálatok esetleges kedvező eredményei ellenére a rehabilitáció még hosszú hónapokig tarthat. A felépülés ideje alatt folyamatos állatorvosi és gyógykovács által végrehajtott kezelésekre lesz szüksége a megmentett szamárnak.
Bár Kalácsot csak vasárnap hozták el nagycserkeszi tulajdonosától, már túlesett az első körmölésen, amellyel megpróbálják eldeformálódott végtagjait helyes működésre bírni – tette hozzá a szakember. A gyógyítás kezdeti szakaszát az Állatbarát Alapítvány állatotthonában tölti. Amennyiben a felépülése sikeres lesz, úgy a tervek szerint elköltözik a Mátracserpusztán lévő lómenhelyre.
Pelyvás Csaba emlékeztetett: mivel az állatvédelmi törvény szerint azzal, hogy a tulajdonos elmulasztotta az állat körmölését és ezáltal szükségtelen és indokolatlan fájdalmat okozott neki, állatkínzást követett el. Az állat “gazdája” ellen a rendőrség állatkínzás miatt indított eljárást.

Vélemény, hozzászólás?