Posted on

Egyre több a medvetámadás

A klímaváltozás és a természetes élőhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelű medvetámadások, az utóbbi hat hónapban legkevesebb négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.
Tavaly 64 medvetámadásról érkezett jelentés. Japán második legnagyobb szigetén az északi Hokkaidó prefektúra területén a lakott területek közelébe merészkedő medvék közül mintegy 400-at lőttek ki hivatásos vadászok. Ezen a szigeten az idén eddig már két halálos kimenetelő támadás történ a ragadozókkal való találkozás miatt.
A japán fővárostól északra fekvő, hegyvidéki Fukusima prefektúrában több mint 150 lakott területre tévedt medvét lőttek le.
Vadvédelmi szakemberek a nyáron tapasztalt hőhullámokat okolják, mert a rendkívüli időjárás miatt a szinte mindenevő medvék természetes élelemforrása is megcsappant és ez kényszeríthette az állatokat arra, hogy a népesebb települések felé merészkedjek.
Bizonyos területen azonban a természetes élőhelyek pusztításával magyarázzák, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek az emberekhez.

Vélemény, hozzászólás?