Posted on

Csak a Kisállat Egészségügyi Könyv igazolja a védőoltást

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) felhívja a kutya- és macskatartók és vásárlók, az új állattulajdonosok figyelmét arra, hogy a védőoltások igazolására csak a szabályszerűen kitöltött – ez év elejétől használatos – új okmányt fogadják el.
Ha azt tapasztalják, hogy a kölyköt az előírásoktól eltérő oltási igazolással vagy mikrochipes egyedi megjelölés nélkül akarják eladni, inkább álljanak el a vásárlástól – húzza alá a figyelmet a MÁOK MTI-hez eljutatott közleménye.
Az ebek védőoltásainak igazolására idén január 1-től már csak úgynevezett Kisállat Egészségügyi Könyvek használhatóak. A Kisállat Egészségügyi Könyvek legalább 16 belső oldalt tartalmazó könyvecskék, amelyek belső adattartalmát jogszabály írja elő. A macskák esetében a Kisállat Egészségügyi Könyvek használata nem kötelező ugyan, de kifejezetten ajánlott.
A MÁOK jelzi: az ebek védő oltásainak igazolására a korábbi években használatos 1-2 oldalas oltási igazolások, könyvek már egyáltalán nem használhatók. Ha a tenyésztő, vagy az állat-kereskedő ilyen igazolással akarja eladni például a kutyakölyköt, akkor feltételezhető, hogy az oltási könyv és a védőoltások igazolása hamis.
A kamara felhívja a figyelmet arra is, hogy ez év július 1-től a kutyák tulajdonjogának megváltozása előtt kötelező az állatokat egyedi azonosító mikrochippel megjelölni. Nemcsak az adás-vétel, hanem az ajándékozás és az örökbe fogadás is tulajdonos váltásnak minősül – figyelmeztet a Magyar Állatorvosi Kamara.

Vélemény, hozzászólás?