Posted on

Célegyenesbe érhet a génlazac

Hajlanak az amerikai engedélyező hatóság tanácsadói az első állati eredetű génmódosított élelmiszer jóváhagyására. Környezetvédők és szakemberek szerint viszont nem oszlottak el teljesen a kétségek.
Hétfőn az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság, az FDA tanácsadóinak ülése, kedden közmeghallgatás, hamarosan pedig egy környezeti hatástanulmány – felgyorsultak az események az atlanti lazac génmódosított válfaja körül. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy mikor dönthetnek az első állati eredetű GMO-élelmiszer engedélyezéséről – talán hónapok múlva, ha egyáltalán.
A legújabb fejlemények mindenesetre kedvezőek az AquaBounty Technologies vállalat szempontjából, amely engedélykérelme szerint Kanadában tenyésztené ki a különösen gyorsan – három helyett 16–18 hónap alatt – megnövő halat, majd Panamában hizlalná és dolgozná fel, mielőtt az amerikai piacra dobná. Az FDA tanácsadó testülete ugyan most nem foglalt állást – ez nem is volt napirenden –, de egyes tagjainak kifejtett véleményéből úgy tűnik: a fórum nem lát sem különösebb élelmiszer-biztonsági kockázatokat (például az elfogyasztásában rejlő allergiaveszélyt, mint egy tanulmány állítja), sem pedig környezetieket (pl. keveredését a vadon élő állománnyal). – Nem találtunk kirívó hiányosságokat. Egyes területeken további információkat kértünk, de arra számítok, az FDA előbb-utóbb jóváhagyja a lazacot – nyilatkozta Gregory Jaffe, a fogyasztóvédő oldal képviselője a bizottságban.
Civil szervezetek és egyes szakemberek ugyanakkor aggodalmaikat fejtették ki: egy fogyasztóvédő például 172 ezer ellenző hozzászólást hozott egy dobozban a bizottság ülésére. –A tudomány nem tudja bebizonyítani, hogy ez az új, genetikailag összetákolt lazac hosszú távon biztonságos az emberi fogyasztás szempontjából. Felelőtlenül és feleslegesen veszélyeztetik az emberi egészséget – érvelt Darrell Rogers a Szövetség a Természetes Egészségért (Al liance for Natural Health) részéről.

Vélemény, hozzászólás?