Posted on

Brutális állatkínzás, ahogy a karácsonyi halakkal bánunk

Állatvédő szervezetek szerint állatkínzás, ahogy a legtöbb nagyáruházban összezsúfolják és tárolják az eladásra szánt halakat. Az ünnepek előtt az uszonyosok a legtöbb esetben az indokoltnál többet szenvednek, amíg az asztalra kerülnek.
Talán sokaknak eszébe sem jut, de állatkínzás az is, ahogy karácsony előtt és egész évben az áruházakban az eladásra szánt élő halakat tartják – hívja fel a figyelmet Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora, aki hozzátette: karácsony közeledtével számos bejelentés érkezik hozzájuk az áruházi halakkal kapcsolatban.
A fogyasztásra szánt állatok kímélete is kötelező, az élő halakat sem lehet hosszú ideig szárazon tartani, és az állatvédő liga szerint az sem fogadható el, hogy a halat élve tegyék zacskóba és adják át a vevőnek. Így mire a vásárló hazaér, a hal kínlódva fullad meg.
Az Orpheus Állatvédő Egyesület az élő halak kereskedelme kapcsán keresett és sajnos szinte mindenhol talált is visszásságokat. A tömött akváriumok zavaros vizeiben nem ritka az erőtlenül döglődő ponty, amit, ha kihalásznak a vízből, még élve bezacskóznak a szakszerűtlen – állatkínzó – eladók.
Egy korábbi kutatására hivatkozva a Fehérkereszt Állatvédő Liga is azt állítja: az alkalmazottak általában nem is tudják, van-e az üzletüknek belső szabályzata arra, hogy a halat milyen állapotában – élve vagy leölve – lehet a vásárló szatyrába tenni. Próbavásárlásaikon tapasztalták, hogy minden esetben átadták a halat élve.
A jó minőségű halétel alapja lenne az egészséges körülmények között táplált és kihalászott élő hal – állítják az Orpheus állatvédői. A helyben termelt halnál biztosan silányabb minőségű az import állat, hiszen a hosszasabb szállítás és a kereskedelmi folyamatok az állatokban több stresszt, betegségeket, pusztulást is okozhatnak. Az állatvédelmi szempontból korrekt kereskedelmi egység eladója az élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen – elektromos sokkolóval vagy ütőfával – le kellene ölnie. Csomagolni a nagyboltokban a szabályok értelmében már elpusztított állapotban lehetne. Az Orpheus Állatvédő Egyesülethez is rendszeresen érkeznek lakossági panaszok a halosztályokon tapasztalható áldatlan állapotokról.
A hal a karácsony hagyományos étele szent este, és az ünnepi ebédek asztalán is előkelő helyet foglal el. Alacsony koleszterin szintje, és teljes fehérjetartalma miatt is hasznos, egészséges tápláléka az embernek. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű hal kerül az asztalra. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember – hangsúlyozzák az állatvédők. Forrás: Stop.hu

Vélemény, hozzászólás?