Posted on

Brigitte Bardot francia színésznő, az állatok miatt a fél világgal összeveszett

Különleges ember, rajta kívül talán nincs is – és nem is nagyon volt – olyan világsztár, aki képes volt pályafutása csúcsán abbahagyni. Nála körülrajongottabb sztárt keveset ismer a filmtörténet, szinte sorban álltak nála a legjelesebb filmrendezők, így nagyszerű filmek egész sorában játszott. Az És Isten megteremté a nőt, a Babette háborúba megy, a Magánélet, A medve és a baba, a Megvetés, a Hímnem, nőnem és a Viva Maria ma is jól ismert mozi. Férjétől, Roger Vadimtól kapta az első szerepét. A híres rendező egy magazinban látta meg a fiatal lányt, 18 évesen elvette feleségül, és színésznőt csinált belőle.
BB az ötvenes-hatvanas évek egyik szexszimbóluma volt, a nézők rajongtak érte, egy német milliomos helikopterről szórt rózsákat a lába elé – később el is vette feleségül. Egyébként négyszer ment férjhez. Két évtizeden át filmezett, aztán 1973-ban belenézett a tükörbe, és végleg felhagyott a színészettel – és egyben a filmezéshez illő laza, szabados életmóddal is.
Az erotikus jelképből kardos amazon lett, az állatvédelem lelkes harcosa. Az emberen kívül nincs olyan teremtmény, amin meg ne esne a szíve, a bálnákat éppúgy védi, mint a fókákat, de küzd az arabok rituális birkavágása ellen is – “birkaöldöső muzulmánok”-nak nevezve őket. Szidja a spanyolokat a bikaviadal miatt, a románokat pedig a medvevadászatért. Úgyhogy az egykor ünnepelt sztár mára már magára haragította a fél világot. Sértő kijelentéseiért többször beperelték már, de – mint mondogatja – erre a kis időre már nem fogja vissza magát.

One thought on “Brigitte Bardot francia színésznő, az állatok miatt a fél világgal összeveszett

  1. […] egykori színésznőből lett állatvédelmi aktivista nem bírja elviselni, hogy hazája politikusai nem teljesítik a szigorúbb állatvédelmi […]

Vélemény, hozzászólás?