Posted on

Bionikus lábat kapott egy amputált macska

Egy macska, akinek a hátsó lábait levágta egy kombájn, két protézis végtagot kapott egy úttörő brit állatorvosi műtét során. Az új mancsok rendelésre készült implantátumok, amik összekapcsolják a bokát és a lábfejet. Biomérnöki módszerekkel fejlesztették ki az implantátumot, amivel az állat normálisan képes a járásra.
A műtétet – a világon először – Noel Fitzpatrick végezte el, Surrey állatorvosi központjában. Az úgynevezett intraosszeális transzkután amputáció pótlást (Itaps) egy londoni csapat dolgozta ki, Gordon Blunn professzor vezetésével, aki a központ Biomedikai Tervező részlegének a vezetője. Blunn és csapata közösen dolgozott Fitzpatrick professzorral, hogy kifejlesszék e tömeghordozó implantátumot, amiben a műszaki mechanikát ötvözik a biológiával.
Mr. Fitzpatrick kifejtette: ‘Az igazi forradalom az, hogy Oscarnak egy többek között egy fémdarabot ültettünk be egy rendkívül szűk csontba. A macska nem csak járni tud, hanem a testtartása is gyakorlatilag normális,’ mondta el a BBC-nek.

Vélemény, hozzászólás?