Posted on

Bécsben állatok életnagyságú tetemeit állították ki

A kiállítás neve: Az állatok világai (Körperwelten der Tiere). A kiállító művész neve: Gunther von Hagens, aki halál és élet ura egy személyben, ugyanis örökkévalóvá konzerválja az elmúlást, a testi világot. Így mutatja meg a világnak a láthatatlant, az ismeretlent; azt, amit a bőr alatt lehetne látni, ha röntgenszemünk lenne.

2010 november 17. és 2011 március 7. között látható Bécsben az a morbid kiállítás, ami korábban már érdeklődők ezreit vonzotta három németországi városba (Neunkirchen, Mannheim és Herzogenried). Ezuttal a bécsi természettudományi múzeum ad otthont Gunther von Hagens speciális eljárással preparált, úgynevezett plasztinált állatainak.
Egy 200 kilós gorilla, két elefánt, egy medve, egy zsiráf és több Európában honos állat plasztinált teteme látható a kiállításon. Azonban csak 6 év felett lehet megtekinteni a háromdimenziós állatkertet.
November eleje óta viszont nem kell Bécsbe látogatni, ha valaki emberi halottak vagy állati tetemek testrészeinek a látványában akar gyönyörködni. A világháló ezt is házhoz hozza: Gunther von Hagens – , akit mindenki csak Dr. Halál-nak (Dr. Tod) szólít – ugyanis megnyitotta online üzletét, ahol különböző testrészekre lehet szert tenni. A kuncsaftok nap mint nap rendelik a halott egyedek (emberek és állatok) tesrészeit – Japántól Chilén át egészen Oroszországig. Természetesen kapható bika péniszéből és lovak különböző testrészeiből készült ékszer, és több kihaló félben lévő állat egészben valamint feldarabolva is – ez utóbbi csak külön engedéllyel kutatók és egyetemi tanárok részére.
De nem kell ahhoz egyetemen tanítani, hogy gyönyörködhessünk egy híres magyar színésznő, Gábor Zsa Zsa testében. Ma még jó egészségnek örvend a művésznő, azonban ha majd egyszer eltávozik a másvilágra, különleges engedély nélkül is megtekinthető lesz plasztinált szépsége – már amennyi megmaradt belőle majdnem 100 évesen.
Gunther von Hagens
1945 január 10-én született a mai Lengyelország területén. Eredeti neve Gunther Gerhard Liebchen. Most használt vezetékneve az első feleségétől származik. Második felesége Dr. Angelina Whalley, aki kiállításain a kurátor szerepét tölti be. 1977-ben fejlesztette ki az úgynevezett plasztináció technikáját, ami tulajdonképpen egy műanyaggal való preparálás.
1997-ben karrierje merdeken felívelt: Mannheim városa otthont adott az első, halott emberek testéből álló Körperwelten-kiállításnak.
2006-ban a németországi Guben városában, egy régi textilgyárban nyitotta meg plasztináció-gyárát. Ebben az évben Gunther von Hagens egyik műve szerepelt a Casino Royale c. James Bond-filmben, aminek a főszerepét Daniel Craig játszotta.
A mai napig mintegy 30 millióan látták már Gunther von Hagens kiállításait. Jelenleg egyszerre hat kiállítása van a világ különböző pontjain. Csupán a bécsi kiállítás mutatja be Gunther von Hagens állat-plasztinációit, a többi kiállításon halott emberek plasztinációi láthatók.

Vélemény, hozzászólás?