Posted on

Az űrből kémkednek a harkályok után

Amerikai kutatók olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével az űrből tudják megfigyelni, melyek azok a helyek, ahol a legtöbb harkály él. A lézeres szerkezet segítségével részletes térképeket készíthetnek ezeknek az állatoknak az élőhelyéről, és így más madárfajok elterjedését is megsaccolhatják.
A berendezéssel nem láthatóak az egyes harkályok, vagy a fák, amelyeken élnek, de segítségével maghatározhatóak az erdős területek jellemzői, például hogy mennyire sűrűn nőnek a fák. Ezekből az adatokból pedig már ki tudják következtetni, hogy mely területek lehetnek a harkályok kedvelt élőhelyei – írja a BBC.
Az eddigi munka úgy tűnik, eredményes volt, mivel viszonylag pontosan meg tudták határozni, hogy hol élnek a skarláthomlokú harkályok. Ezek a madarak azért olyan fontosak a tudomány számára, mivel jelzik, hogy egy erdőn belül milyen más fajok élhetnek meg.
A harkályok, miközben táplálék után kutatnak a fák kérge alatt, odvakat vájnak a törzsekbe, ezek pedig sok más madár számára ideális lakóhelynek bizonyulnak. Így ahol a legtöbb a harkály, ott nagy valószínűséggel rengeteg más madárfaj is elterjed – mondta dr. Kerri Vierling.

Vélemény, hozzászólás?