Posted on

Az új adó miatt sokan inkább elkergetik a kutyájukat?

Önkormányzati ebadó bevezetését tervezi a kormány. A szakemberek jónak tartják ezt, de úgy vélik, a kóbor kutyák száma csak folyamatos ellenőrzéssel lenne csökkenthető.
— A kutyák ivartalanítását helyeslem, bár ehhez tudni kell, hogy ez több ezer forintba kerülhet — mondta a tószegi Rozsinszkyné Gellér Anikó. A hölgy szerint ha vidéken megbetegszik egy kutya, akkor sokan nem viszik állatorvoshoz. Vagy meggyógyul, vagy nem. A veszettség elleni oltásokat is csak azért kapják meg, mert kötelező, és hallani sem akarnak az ivartalanításról, főleg, ha pénzbe kerül.
— Ha bevezetik az adót, valószínűleg még több kutya lesz az utcákon. Azok, akik szeretik a kutyájukat, be fogják fizetni az adót vagy ivartalanítják — osztotta meg gondolatait lapunkkal.
A tervezetben tiltanák többek között a kölyökkutyák kikötését, drasztikusan emelnék az állatvédelmi bírságot, betiltanák a kutyák fülkorrekciós műtéteit, valamint a veszélyesnek minősített ebeket nem fajta, hanem viselkedés szerint határoznák meg.
A javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznének. Mivel az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani. A díjfizetés alól mentesülnének azon gazdák, akik ivartalaníttatják és chippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, mely az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti.
Dr. Nyerges Attila, a Szolnok Városi Állatotthon vezetője jónak tartja a tervet, mert szerinte szabályozni kell az állattartást.
— Azt gondolom, hogy eleinte több kutya fog az utcára kerülni, nőhet a kóbor kutyák száma. Viszont így nagyobb az esély arra, hogy az állatok megfelelő helyre kerülnek majd, hiszen ha betartják a szabályokat, akkor biztosan jól fognak bánni a kedvenceikkel — hangsúlyozta az állatotthon vezetője. Szerinte áldatlan helyzet alakult ki. Előfordul ugyanis, hogy két napra örökbe fogadnak egy állatot, majd visszaviszik a menhelyre. Rosszabbik esetben pedig újra az utcára kerülhet a négylábú.
— Az ebek önkormányzatok által végzett évenkénti összeírása, és az ebadó bevezetése hasznos lenne, hiszen így az önkormányzatoknak lenne forrása a problémakör kezelésére. A kóbor ebek problémáját azonban nem oldaná meg — vélte dr. Péter István megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgató. Jelenleg is a kutyatartókon múlik, hogy az eb a veszettség elleni védőoltáskor nyilvántartásba kerüljön. A hatályban lévő állatvédelmi törvény is kötelező jelölést (chip) ír elő minden tulajdonosváltáskor. Forrás: Szoljon.hu

Vélemény, hozzászólás?