Posted on

Állattetemek és kiégett roncsok a magyar határon

Aggasztónak tartja az Európai Bizottság, hogy a schengeni belső határokon máig nem bontották el a forgalmat akadályozó egykori határőrbódékat. Miközben hazánkban három év múltán is csak a tulajdonviszonyok rendezésénél tartanak, addig Ausztriában már megindult az egykori határépületek hasznosítása.
Tíz eurótól bérelhetők szobák az egyik volt határőrségi objektumból átalakított motelban Nickelsdorfnál. Az épületet egy magyar panziós újította fel, és vendégszobákat alakított ki. A férfi a fiainak vásárolta az osztrák vállalkozást. A bevétel mellett más hasznot is remél a vállalkozástól.
A volt határőringatlan felújítása 200 ezer euróba került. Az engedélyek beszerzése sem volt hosszadalmas folyamat, a nickelsdorfi polgármesteri hivatal pedig minden segítséget megadott a motel beindításához. A határ magyar oldalán Hegyeshalomnál kiégett, balesetes és gazdátlan autók vesztegelnek a kiüresedett pénzváltók, határőrkabinok között, egy másik épületnél elpusztult állatok maradványaira bukkanunk.
A hegyeshalmi polgármester azt mondja, hiába kérték két éve a Vám és Pénzügyőrségtől, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kérték az ingyenes használatbavételi engedélyt, még nem kapták meg. Most úgy tűnik, rövid időn belül megkaphatja az önkormányzat a határépületet, amelyet többen is bérbe vennének. A hegyeshalmi önkormányzat csak jelképes.

Vélemény, hozzászólás?