Posted on

Állatterápia, avagy mely fajok alkalmasak terápiás célokra?

Az állatok pszichoterápiás alkalmazása még viszonylag új területe a gyógyításnak, illetve hatásos kiegészítője egyes gyógymódoknak. Elsőként egy amerikai pszichológus vonta be páciensei házi kedvenceit kezelésükbe. A kezdeti sikerek eredményeként mára már egyre több országban terjedt el, köztük Magyarországon is sikeresen alkalmazzák az állatterápiát.
Mi is az állatterápia terápia lényege? Általánosságban igaz, hogy a házi kedvencek segítenek fenntartani a gazdák pszichológiai egyensúlyát, akár otthon akár a munkahelyen vagy hivatalos intézményekben. Ezeken kívül oldják a feszültséget, csökkentik a félelmet, szorongást, javítják az emberek kedvét, és kiegyensúlyozottabbá teszik őket. Természetesen kedvenceink konkrét betegségek tüneteinek enyhítésére, illetve a fizikai erőnlét fenntartására is kiválóan alkalmasak.
Az állatterápia számtalan területen használható. Ilyen területek lehetnek a tanulási problémák, családi feszültségek, lelki terhek, fejlődési rendellenességekkel élők, mozgáskorlátozottság, egészségmegőrzés, alkoholizmus, drogfüggőség, házassági válság stb. Az állatterápia hasznosságát és sikereit senki nem vonja kétségbe, de vajon milyen állatfajok alkalmasak erre a célra? Cikk folytatása az eredeti oldalon

Vélemény, hozzászólás?