Posted on

Állatklinikák még mindig csonkolják a kutyák fülét és farkát!

Egyre divatosabb a kutyák és a macskák plasztikai műtétje. Állatkínzó beavatkozás a fül és farok csonkolás, sablonra vágás! Az ilyen operációk gyakran felérnek egy kínzással, ma már gyakorlat a hangszálak kioperálása vagy a fogak lecsiszolása. Hozzánk került már olyan kutya, amelyiknek lecsiszolták a fogait. A volt gazdája azzal magyarázta ebe fogtalanítását, hogy a kis kópé rendszeresen rágta a bútorokat – magyarázta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Pedig az állatvédelmi törvény egyértelműen tilt minden indokolatlan sebészeti beavatkozást, például a farkak levágását, vagy a fülek csonkítását. Dr. Hargitay András állatorvos is tapasztalt állatkínzással felérő eseteket.
– Sajnos kezeltem olyan beavatkozáson átesett kutyát, amelyiknek tőből levágták a karmait, hogy feszesebben járjon, vagy kivágták a hangszálait, hogy ugatásával ne zavarjon senkit, bár teljesen ilyenkor sem megy el a hangja, csak torz hörgéssé válik. A már említett állatvédelmi törvény szerint tilos a szépészeti farok- vagy fülvágás. Azért, hogy érvényt szerezzenek a jogszabálynak, a versenyekről való kizárással fenyegették meg azokat a dobermanokat, boxereket, vagy vizslákat, amelyeket a törvény életbelépése után csonkítottak.
– A fenyegetés csupán írott malaszt maradt, mert bizonyos lobbiérdekek miatt ma is fellépnek fül- és farokvágott kutyák a kutyakiállításokon – állítja Hargitay doktor.
A Bors munkatársa tíz vidéki és fővárosi állatklinikát hívott fel, amelyek közül mindegyik vállalta a nem létező dobermanunk esztétikai fül- és farokoperációját. Általában egy-egy konkrét orvos foglalkozik a tiltott műtétetekkel, és arra kértek bennünket, hogy jelenjünk meg személyesen, hiszen némi diszkréciót igényel az eljárás.
Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke úgy értelmezi a törvényt, hogy az engedélyezi a farok és a fülek lemetszését.
– A fajtajelleg fenntartása miatt ez engedélyezett, például olyan kutyusoknál, mint a boxer, a spániel, vagy a doberman.
Hargitay doktor nem így látja.
– A fajtajelleg azt jelenti, amit a kutya örökíteni képes. A csonkításokat pedig képtelenség továbbadni – állítja a neves állatgyógyász. Forrás: Bors. Fórum a témában itt.

One thought on “Állatklinikák még mindig csonkolják a kutyák fülét és farkát!

  1. Sajnos a MÁK elnökének igaza van:( Ez egy rész a 2010.01.15-től hatályos állatvédelmi törvényből:

    “10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat
    egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti
    beavatkozás – az ivartalanítás, valamint kutya esetében a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztő szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírások kialakítását biztosító sebészeti beavatkozás (fül-, illetve farokkorrekció) kivételével – nem végezhető. ”

    Ugyanakkor a fogtalanítás, és hasonló állatságok (elnézést, ha bármely állatot ezzel megbántanék) már nem engedélyezettek, én legalábbis nem találtam erre utalást, viszont a fenti paragrafus alapján inkább tiltottnak érzem. Azt hiszem, az a minimum, hogy az ilyen beavatkozást elvégzők engedélyét is elvenném. Hiszen állatorvosnak (talán) azért tanul valaki, hogy segítsen az állatokon. Ám az ilyen 2 forintért akár még … (ilyet ide azért mégsem írhatok!)

Vélemény, hozzászólás?