Posted on

Állatkínzás miatt nyomoznak Hatvanban

A szakhatóság jegyzőkönyvet készített a körülményekről és megállapította, hogy a tartásmód tartós egészségkárosodást okozhat az állatoknál, illetve a csikó esetében már be is következett az egészségkárosodás.


Három elhanyagolt lovat és egy lótetemet találtak állatvédők Hatvan és Hort között egy bekerített telepen – tájékoztatta Berecz Erika, a Heves Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-t. A kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának hatósági állatorvosát a hatvani rendőrkapitányság értesítette arról, hogy állatvédő szervezetek feljelentése alapján vizsgálatot indított állatkínzás bűncselekménye miatt.
Mint Berecz Erika elmondta, a hatósági állatorvos a telepen két azonosítatlan, lesoványodott és gondozatlan felnőtt lovat és egy fejlődésében visszamaradt gondozatlan csikót talált. Ezek mellett egy felnőtt ló többhetes teteme hevert, annak belső szerveit és combizomzatát a telepen található kutyák már felfalták. A telepen még ló- és marhacsontok voltak szétszórva. A telep tulajdonosát a hatósági állatorvos nem találta a területen, a lovak “gondozását” a helyszínen egy megbízott személy végezte, aki szóban úgy nyilatkozott, hogy csak barátságból tartózkodik ott.
A szakhatóság jegyzőkönyvet készített a körülményekről és megállapította, hogy a tartásmód tartós egészségkárosodást okozhat az állatoknál, illetve a csikó esetében már be is következett az egészségkárosodás. A lovak védelmével foglalkozó Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítvány feljelentése alapján indult eljárásban a rendőrség az állatokat lefoglalta, az alapítvány pedig vállalta azok elhelyezését. A szakigazgatási szerv meghallgatásra beidézte a telep tulajdonosát, ennek alapján további intézkedések várhatóak.
A jogszabályok szerint az állati tetem eltávolítása a tulajdonos kötelezettsége. Amennyiben ezt nem teszi meg, az eljárás során behajthatóak ennek költségei. Ugyanakkor további szankció lehet az állatvédelmi és élelmiszerlánc-felügyeleti bírság – mondta Berecz Erika. Forrás Hírszerző, Facebook.
Ha egyetértesz azzal, hogy az Állatkínzást szigorúbban büntesség, akkor lájkold a Facebookon: www.facebook.com/allatkinzas

Vélemény, hozzászólás?