Posted on

Állati művészek orosz színpadokon

A moszkvai Nagyszínház évadnyitó előadásán élő fekete bárányok is szerepeltek, ezért az orosz sajtó utánanézett, vajon gyakran lépnek-e színre az orosz színpadokon állatok.
A Nagyszínház első ízben nyitotta meg új évadját a szokásos klasszikus orosz dalmű helyett egy balett világpremierjével: a Creation-2010 című, Angelin Preljocaj francia koreográfus rendezte előadás a francia-orosz kulturális szezon csúcspontja és Moszkvában az év egyik jeles kulturális eseménye lett.
A Bolsojban gyakran szerepeltek négylábú sztárok. Már a Marius Petipa által vagy 100 éve színpadra állított, Eszmeralda című balettben is szerepelt egy kis fehér kecske. A legenda szerint Petipa primabalerinái annyira megszerettél a “kollégát”, hogy pazar villáikban kényeztették. Az előadást nemrég felújították, és most is szerepel benne egy fehér kecskegida – egy táncosnő kezéből eszik. A felújítás óta már több állat kiöregedett.
A színházban az orosz operákban is sokszor szerepeltek állatok: a Borisz Godunov előadásain régebben a hírek szerint nemcsak ló, hanem még medve is színre lépett. Korábban Durov állatszínházának idomított művészei léptek fel, de manapság már egy magánvállalkozótól bérlik őket. Ma a legnagyobb négylábú művész Rosinante, a Minkus-Petipa Don Quixote-balettben szereplő ló és Rucio, a csacsi.
A moszkvai Szovremennyik színházban 1999-ben jelent meg az első négylábú művész, egy német juhászkutya a Három bajtárs című előadásban. A Zenberg Vinterborn névre hallgató állat gazdájával, valamint annak asszisztensével együtt lépett fel, utóbbit meg kellett harapnia. Zenberg 70 alkalommal lépett színpadra, de amikor ízületi bántalmak kezdték kínozni, átadta helyét fiának, Darsz Vinterbornnak, “aki” már 250 előadásban “játszott”, és bejárta a színházzal nemcsak a volt Szovjetunió területét, hanem Amerikát is. De Darsz is öregszik, nyugdíjba készül. Már kiszemelték utódát a Bomon Rossz Duplet Drim nevű kutya “személyében”.
A szenpétervári Ermitázs színházban valóságos sztár a Fanyja nevű bolognese kutya: három darabban is szerepel, és saját honlapja is van a neten. Eleinte próbálták ínyencfalatokkal jutalmazni a feladatok teljesítéséért, de nem fogadta el, a színészek szerint ezzel akarta jelezni, hogy nem holmi finomságokért dolgozik, hanem a művészetért.
A színházban dolgozik egy majom is: Anyecska a neve, és az egyik előadáson valóságos cirkuszi mutatványokat ad elő.
Lusa, a tyúk piaci áruként szerepel, és készséggel tűri, hogy lábánál fogva, fejjel lefelé lógassák.
Végül Ivan Invanics, a gúnár – Sztanyiszlavszkij szellemében, aki szerint a színház az előcsarnokban kezdődik – Az aranyborjú előadása előtt szárnyaival csapdosva szaladgál a foyer-ban várakozó nézők között, nem csekély sikert aratva.

Vélemény, hozzászólás?