Posted on

A szerencsétlen kutya húsából vágták ki a láncot

Állatvédők vitték orvoshoz azt a kutyát, amelynek nyakán szabályosan körbenőtte a szoros láncot a hús. A civilek állatkínzás miatt feljelentést is tettek.
Névtelen bejelentés érkezett kedden az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesülethez. A telefonáló arról számolt be, hogy az egyik káli háznál igen rossz körülmények között tartanak egy kutyát: nem kap rendesen élelmet, a nyakába belenőtt a lánc, s egyre hallják a panaszos nyüszítését. Az állatvédők a Polgárőrség Eger és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjaival indultak a helyszínre az esti órákban.
– Mikor megérkeztünk, egy hölgyet találtunk a megadott címen. Megkérdeztük, hogy bemehetünk-e, s láthatjuk-e a kutyát. Ő beengedett bennünket, s az udvaron a saját szemünkkel győzödhettünk meg a bejelentés valóságtartalmáról. Az állat mintegy 1,5 méteres láncra volt kikötve, amelyet a nyakán valóban körbenőtt a hús a szorossága miatt. A vize poshadt, az élelme büdös volt – idézte fel a történteket Botka Tímea, a Vidám Mancsok elnöke.
Mikor kérdőre vonták a tulajdonost, hogy miért nincs megfelelően ellátva a jószág, a nő több magyarázattal is előállt.
– Megkérdeztük, hogy elvihetjük-e a kutyát, hiszen egyértelmű volt, hogy azonnali orvosi ellátásra van szüksége. A tulajdonos ezt megengedte, így az egri Állatkórházba szállítottuk az ebet, ahol altatásban kellett kiműteni a testéből a fémlánc darabjait. Az állat nyakán hosszú, mély sebek vannak, de a várhatóan háromhetes lábadozás után újra egészséges lesz – magyarázta Botka Tímea.
A jószág elszállításában a speciális mentők segítettek. Elmondásuk szerint a kutya egy póznához volt kikötve, s bár onnan leoldották, a nyakát nem tudták szabaddá tenni. A kutya jámboran tűrte, hogy ketrecbe téve Egerbe vigyék. Botka Tímea hozzátette: a mai napon a kutya gazdái ellen állatkínzás miatt feljelentést tettek az Egri Rendőrkapitányságon. Amíg az ügy végére pont kerül, a blöki számára – ahogyan a Kőlyuktetőn korábban lefoglaltaknak – ideiglenes, udvarral rendelkező befogadót keresnek. Az ellátáshoz szükséges élelmet és más holmikat az egyesület biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?