Posted on

A kutyák rákos megbetegedései

Farkas-ősre vezethető vissza a kutyák rákos megbetegedése. Egy kiterjedt kutatás azt mutatja, hogy a kutyák fertőző, rákos megbetegedése több mint 200 éves és valószínűleg farkas őstől származik.
A kutyák egyik szaporodás útján terjedő, fertőző rákos megbetegedésének valószínűleg megvan a gyökere. A kiindulópont egy farkas vagy kutya, mely több mint 200 évvel ezelőtt élt Ázsiában. A betegség a jelek szerint a múltban sokkal agresszívebb volt. Ez szokatlan, mivel a legtöbb rákfajta az idő előre haladásával lesz agresszívebb. Ha a kutatók rájönnek, a betegség hogyan és miért vált kevésbé halálossá, azzal segíthetik a rákos megbetegedések kezelését.
A legtöbb rák akkor alakul ki, amikor az élőlény saját sejtjei kontrollálatlanul növekednek. Ám a kutyák nemi úton terjedő rákos megbetegedése tumorsejtekkel terjed, melyek egyik állatról a másikra vándorolnak szex közben. A betegség a pofát és a nemi szerveket támadja meg, ám rendszerint néhány hónap alatt eltűnik.
A kutatók azt gyanították, hogy a beteg sejtek egyetlen állattól származnak. A rák ma már számtalan kutyát érint Japánban, Amerikában, Európában, Kínában, a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein. Claudio Murgia londoni kutató és csapata megvizsgálta 16, egymással kapcsolatba nem került kutya tumorsejtjeinek DNS-ét. A kutyákat Indiában, Olaszországban és Kenyában kezelik a rákkal. Robin Weiss vírusszakértő szerint kiderült, a daganatok nem az egyes kutyákhoz tartoznak, mert genetikailag különböznek a gazdatesttől.
A tumor eredetének kiderítésére, a csapat több mint 400, 85 különböző fajtából származó kutyát vizsgált meg. A rákos DNS leginkább a modern farkasok DNS-éhez hasonlított. Emellett kapcsolatot fedeztek fel az olyan ázsiai kutyákkal, mint a shih-tzu. A kutatók számba vették a farkas és a rák genetikai differenciáit ahhoz, hogy kiszámíthassák, a tumor mikor vált el eredeti gazdatestétől. Az eredmények szerint a tumor maga legalább 200 éves.
Az elmúlt 30 év kutyái rákos megbetegedéseinek vizsgálata – a mintákat lefagyasztották és 7 különböző országból gyűjtötték be – azt mutatta, hogy a tumor valamikor sokkal agresszívebb volt. Murgia szerint, ha ki tudják deríteni, mi volt ennek oka, akkor talán hasonló transzformációt érhetnek el az emberi rákos megbetegedésekben is.
Ha a kutyák rákos megbetegedésének jelenlegi verziója megfertőz egy új egyedet, kiválaszt egy olyan kémiai összetevőt, mely gátolja a kutya immunrendszerét, így a gazdatest képtelen védekezni. Ám néhány hónap elteltével a kutya immunrendszere általában kitúrja a betolakodót.
A többi fertőző rák sokkal agresszívabb. A fertőző pofatumor, mely jelenleg a tazmániai ördögök – Sarcophilus harrisii – populációját sújtja, egyes populációk 90 százalékát pusztította már el, mivel ezen állatok belterjesen szaporodnak, így a rák már sokkal jobban hasonlít gazdatestéhez. Emiatt az immunrendszer nehezebben ismeri fel a betolakodót. A humán tumoroknál nem a fertőzés a betegség fő forrása. Bár az emberek is elkaphatnak rákos betegséget, ha tumoros szervet ültetnek szervezetükbe és immunrendszerük gyenge, sőt elvileg AIDS-es beteg is elkaphatja a rákot nemi érinkezés közben, ám ilyen esetekre eddig nem volt példa.

One thought on “A kutyák rákos megbetegedései

  1. Sziasztok!
    Nagyon kérlek titeket olvassátok végig, segítség kellene, amilyen gyorsan csak lehet! Ma elvittem a kutyámat állatorvoshoz, mert még múltkorában kiesett elöl az egyik foga, és furcsa hólyagok voltak a szájában. A doki megállapította a szájrákot, szerinte gyógyíthatatlan. Minimum 2 hónap, maximum fél éve van hátra a kutyámnak. Én semmi különöset nem veszek rajta észre. Ugyanolyan életvidám, lusta, mindig éhes kutyus, mint eddig. Aki valamilyen tanáccsal tud szolgálni, hogy hogyan tudnám meghosszabbítani a hátralévő idejét, az kérem írjon! Nagyon-nagyon fontos lenne nekem, és a kutyámnak!
    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?