Posted on

A kutyák is álmodnak

A kutyád alszik, és hirtelen elkezdenek rángatózni a lábai. Vajon álmodik? Ahogyan mi emberek álmodunk, ugyanúgy jellemző ez a kutyákra is! Bár senki sem tudja az álom igazi funkcióját, úgy tűnik, nagyon fontos szerepe van az élmények feldolgozásban és a memória tárolásában. A kutyák gondolkodnak, és van memóriájuk. Csakúgy, mint nekünk embereknek, a kutyáknak is szükségük van olyan időszakra, amely során újrarendezik az ébrenléti állapotban megélt eseményeket, élményeket. Az emberek és a kutyák nem annyira különbözőek, mint egyes tudósok elhitetnék velünk. A tudósok általában a két faj közti különbségeket fejtegetik, bár a hasonlóság kifejezetten lenyűgöző. Genetikailag és fizikailag 95%-ban azonosak vagyunk még a vastartalmú hemoglobin is közös bennünk.
Csakúgy, mint az embernél, az álom fontos szerepet játszik a kutyáknál is a napi élmények, emlékek feldolgozásában. Mivel a kutyák is gondolkodnak, és bizonyítottan emlékeznek is, azaz van memóriájuk, nekik is szükségük van olyan időszakra, amely során újrarendezik élményeiket.

Csakúgy, mint az embernél, a kutyánál is két fő alvásstádium létezik: az egyik az REM (Rapid Eye Movement ), a másik az SWS (Slow wave Sleep), azaz lassú hullámú alvás.
Amikor a kutya elalszik, először az SWS fázisba, később fokozatosan az REM szakaszba zuhan. Az REM-ben megfigyelhető, hogy az alvó szeme mozog a lezárt szemhéjak alatt. Valószínűleg ezek a szemmozgások az álomképekhez igazodnak.
Alvás során az agy elektromos aktivitása (EEG) fokozatosan lassul. Az agy által kibocsátott elektromos jelek frekvenciájuk szerint delta (0.5-3 Hz), téta (4-7 Hz), alfa (8-12 Hz), béta (13-20 Hz) és gamma (20-40 Hz) sávra oszthatók. Az alvás mélyülésével az EEG az éber állapotra jellemző béta-alfa aktivitáshoz képest fokozatosan, téta-delta hullámokkal jellemzett tevékenységgé lassul. Az alvás álomtevékenységgel és szemmozgásokkal (REM) kapcsolatos fázisát gyors EEG-aktivitás jellemzi.
Az alvásidőn belül az REM fázis aránya csecsemőnél a születés után mintegy 70 százalék, amely felnőttkorig (kb. 15 százalékra) fokozatosan csökken. Egy felnőtt kutya az alvásidő 10-12 százalékát tölti REM alvással, egy kiskutyánál ez az érték jóval magasabb.
Olyan állatfajoknál, ahol a kölykök a születés után fejletlenek (pl. kutya- és macskafélék), az REM fázis aránya nagyobb azokhoz (pl. rágcsálók) viszonyítva, melyek ebben az életkorban relatíve fejlettebbek. Ez szintén bizonyítja, hogy az REM alvásfázisnak feltehetőleg fontos szerepe van az idegrendszer érési folyamatában.
További cikkek a témában: A kutyák is álmodhatnak – Tapasztalatok a kutyák alváskutatásának területéről

Vélemény, hozzászólás?