Posted on

A csokoládé veszélyes lehet a háziállatokra!

Kansasban egy állatorvos megállapította, hogy a kutyák, macskák, görények, madarak, patkányok és más háziállatok által elfogyasztott csokoládé igencsak kockázatos az egészségükre nézve.
Susan Nelson, állatklinikai gondozó és egyetemi docens elmondta, hogy a magas cukortartalmú csokoládé egyéb összetevői veszélyesek a háziállatokra: “A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz metilxantinokat, melyek közül a csokoládéban a theobromin és a koffein található meg. A legtöbb problémát a theobromin okozza a kisállatokban.”
Kis mennyiégű csokoládé lenyelése után a gazda alig észlel változást. Esetleg hányás, hasmenés, és bevizelés fordulhat elő, az állat erősen szomjazhat. Nagyobb mennyiségben bevitt csokoládé azonban súlyosabb tünetekhez is vezethet, mint például a szívritmuszavar, remegés, rohamok, végül a halál – írja a medinda.net.
“A tünetek 12 órával a csokoládé elfogyasztása után jelentkeznek. Az emberekkel ellentétben a kutyák szervezetéből sokkal hosszabb idő alatt ürül ki a theobromin, s ezalatt toxikussá is válhat” – mondta Susan Nelson. A különböző csokoládékban változó mértékben fordul elő a theobromin. A sütéshez használt csokoládé tartalmazza a legtöbbet, a fehér csokoládé a legkevesebbet, a félédes és a tejcsokoládékban pedig közepes mennyiségben van jelen a theobromin.

Vélemény, hozzászólás?