Posted on

75 bálnát találtak a sivatagban

Több tucatnyi bálna csontvázára bukkantak az Atacama sivatagban. A különös helyen több kihalt állatfaj maradványait is megtalálták. A tudósok értetlenül állnak az eset előtt.
Hetvenöt bálna-csontvázat találtak egymás mellett az Atacama kavics- és homoksivatagban, Chile és Peru területén, a legszárazabb helyen a Földön. Ez a világ legjobb állapotban fennmaradt őskori bálna temetője. A maradványok több mint 2 millió évesek. A tudósok értetlenül állnak az eset előtt.
– Hihetetlen, hogy ennyi bálnát találtunk a sivatagban. Talán egy földcsuszamlás vagy egy vihar következtében tévedtek el, és estek csapdába egy lagúnában, ami egy idő után kiszáradt, és a bálnák elpusztultak – nyilatkozta Hans Thewissen, az Ohio-i Orvosi Egyetem professzora. A csontok 2010 júniusában kerültek a felszínre, idáig összesen két futballpályányi fosszíliát találtak, amelyből 20 bálna tetem tökéletesen ép állapotban van. A legtöbb bálna közel 8 méter hosszúságú, de megtalálták egy ámbrás cet, valamint egy kihalt delfinfaj csontvázát is. Egyéb tetemekre is bukkantak a sivatagban, például egy vízi lajháréra és egy tengeri madáréra, amelynek öt méteres a szárnytávolsága. Ezen kívül a kutatók szerint még több száz bálna csontvázát rejtheti a sivatag. MTI

Vélemény, hozzászólás?